Geen paniek, mijn oma is nog steeds springlevend! Ik start met een nieuwe reeks blogs, vol met herinneringen aan mensen, gebeurtenissen en bepaalde voorwerpen. Waar ik precies over ga schrijven weet ik nog niet, het kan van alles zijn. Met vandaag de aftrap! Een paar geweldige herinneringen aan mijn oma, zowel van vroeger als kort geleden.

Vakantie

Mijn oma ging sinds het overlijden van mijn opa mee op vakantie. Hoewel ik het heerlijk vond mijn oma dichtbij te hebben namen we toch altijd een zes persoons huisje. Mijn oma snurkt namelijk als een boswachter, en dat weet ze zelf ook. Maar ik vond het heerlijk dat ze er bij was. Als klein meisje op de schommel (geen herinnering van maar wel foto’s) of wandelen op het strand en in de laatste jaren gezellig een potje pesten of wat kletsen. Ik vond het altijd erg leuk als we op vakantie gingen en oma dan al thuis zat terwijl ik uit school kwam. Heerlijk die vakantiekriebels. Daarnaast ging ik dan elke ochtend bij oma even in bed liggen en kletsten we over allerlei onderwerpen. Zoals de oorlog, haar ontmoeting met opa en haar werk wat ze vroeger deed.

Oud & Nieuw

Vroeger, ook na het overlijden van mijn opa kwam oma altijd met oud en nieuw bij ons. Ze bleef dan slapen en oh wat vond ik dat leuk! Stiekem kijken of oma nog sliep door het raampje van de deur en in de ochtend nog even bij oma op bed kruipen om te kletsen. Oma hield en houd niet zo van vuurwerk, dus dat keek ze vanuit de keuken. Eerst samen met mij en daarna, toen ik naar buiten durfde, alleen. Sinds enkele jaren werd het wat te zwaar voor oma, het traplopen met name. Dus gingen we in de jaren erna vaak op nieuwjaarsdag even bij oma langs. Nu ik in het noorden woon is dat voor mij wat anders maar ik geloof dat mijn ouders zich er nog wel aan houden. Heerlijk vond ik oud en nieuw. Spelletjes doen met oma, hapjes eten, en na middernacht nog wat snackjes in de frituur. Ik vond het heel stoer dat oma bleef slapen bij ons, op een of andere manier was, en ben, ik heel trots daarop.

Softijsjes

Even een “waterijsje” met oma halen bij het bikkertje, het staat in mijn geheugen gegrift. Samen een stukje wandelen naar het bikkertje en als ik dan binnen stond kiezen voor een softijsje. Ik mocht dan een net iets grotere pakken dan de kleinste en dat vond ik superleuk. Dit is ook zeker een herinnering die ik mee ga nemen de toekomst in. Ook samen eten bij het eetcafe aan het calunaplein en dan afsluiten met een softijsje zal ik niet snel vergeten. Jammer vind ik het wel dat die tijd nu voorbij is. Hoewel oma redelijk fit is is dat niet meer haalbaar.

Logeerpartijtjes

Ik ging vaak bij oma slapen, wel maar 1 nachtje want als het langer duurde kreeg ik heimwee. Zo weet ik nog dat ik eigenlijk twee nachtjes zou gaan slapen bij oma, maar tussendoor kwam mijn vader op bezoek en dat zorgde ervoor dat ik enorme heimwee voelde. Ik kan me niet meer herinneren of ik alsnog gebleven ben of toen ben meegegaan met paps. De laatste jaren ging het zonder heimwee en sliep ik op de logeerkamer. Eerst stond daar nog een bed volgens mij en daarna moest en zou ik bij oma slapen… dat was geen succes want zoals ik al eerder zei mijn oma snurkt als een houthakker. Dus kwam het opblaasbed. Ik weet niet wanneer het logeren gestopt is, op een gegeven moment gebeurde het niet meer. Het zal vast geweest zijn omdat ik inmiddels naar de middelbare school ging. Maar het was heel gezellig, lang opblijven, chipjes eten, spelletje spelen en tv kijken, maar ook het samen ontbijten en lunchen en met papa thee drinken als hij me kwam halen.